Siirry pääsisältöön

Mitä minä voin tehdä?

"Yritä jättää tämä maailma vähän parempana kuin sen löysit."
Baden-Powell
Partiolaisena päässäni soi ajatus siitä, että minun velvollisuuteni on jättää maailma tuleville sukupolville parempana kuin mitä se on nyt. Tällä hetkellä se tuntuu lähestulkoon mahdottomalta ajatukselta. Maailma tuntuu olevan yhtä kaaosta. Joka paikassa on sotia, nälänhätää ja muita kriisejä. Uutiset tuntuvat mässäilevän kriiseillä ja samalla lietsovan pelkoa ja rauhattomuutta. Mitä minä voin tehdä? Tuntuu vaikealta lähestyä asiaa mistään kulmasta.

Avasin kesken työpäivän uutissivuston. Syyrian pakolaisia oli taas eilen hukkunut. Vastaanottokeskukset ovat ääriään myöten täynnä ja kiireellä perustetaan hätämajoituksia. Pakolaisten tulva on suuri ja kaiken tämän keskellä voin vain pudistella päätäni ja ihmetellä, kuinka tämä kaikki on mahdollista. Ymmärrän kyllä suomalaisten pelon ja turvattomuuden tunteen, mutta on niin vaikea ymmärtää, että kansanedustajat ehdottelevat vain kristittyjen turvapaikanhakijoiden vastaanottamista maahan. Mutta entä se kaikki hätä ja kärsimys? Voidaanko apu todella evätä toisilta vain sen tähden, etteivät he ole kristyttyjä?

Jeesus kehottaa meitä tekemään muille sen, minkä haluaisimme itsellemme tehtävän. Jos Suomea joskus kohtaisi vaikkapa vastaavanlainen kriisi kuin mitä Syyriaa tällä hetkellä, olisi lohdullista tietää, että voisimme saada jostain turvapaikan. Turvapaikan, jossa tietäisimme, että meitä autetaan ja missä meidän olisi hyvä olla. Mutta entä jos me kiellämmme muilta avun silloin kuin he sitä tarvitsevat? Voidaanko me silloin odottaa ja luottaa siihen, että meitä autetaan silloin kun me apua eniten tarvitsemme?
"Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi"
Matt 22: 39
Pakostikin sitä miettii, että kuka on minun lähimmäiseni. Liian helposti minäkin tulen ajatelleeksi ain omaa lähipiiriäni; vanhempiani, siskojani, aviomiestäni ja hänen perhettään sekä ystäviä ja kavereita. Liian helposti luokittelen heidät lähimmäisikseni unohtaen sen totuuden, että kaikki maailman ihmiset ovat minun lähimmäisiäni. Jeesuksella ja partion perustajalla Baden-Powelilla on yhteinen ajatus siitä, että meidän kaikkien tulisi huolehtia toinen toisistamme.

Lähimmäinen. Se on oikeasti vaikea sana. Puhuin erään tuttavani kanssa syyrian tilanteesta ja pakolaisten virrasta. Puhuimme siitä, kuinka vaikea on auttaa ventovierasta ihmistä, jonka kanssa ei ole edes yhteistä kieltä. Toiset uskaltavat tarjota majapaikkaa omasta asunnostaan täysin pyytettömästi ja tarjota siten mahdollisesti uuden alun. He uskaltavat rakentaa ystävyyttä yli rajojen vaikeassakin tilanteessa. Monet laittavat kätensä ristiin ja rukoilevat heidän puolestaan, joilla on vaikeaa. Mutta mitä minä uskallan tehdä? Olenko minä tunteeton, jos en majoita vierasta omaan kotiini? Missä menevät oman auttamiseni rajat?

Raamatussa kehoitetaan myös tekemään hyvää, tavoittelemaan oikeudenmukaisuutta, puolustamaan sorrettuja, hankkimaan orvolle oikeus ja ajamaan lesken asiaa. (Jes. 1:17) Näihin meistä jokainen pystyy, kun vaan haastaa itsensä tarttumaan tilanteeseen ja toimeen. Apu se on pienikin apu ja auttamisen talkoisiin voi jokainen meistä osallistua omien mahdollisuuksien ja voimavarojen mukaan. Aina voi laittaa kädet ristiin ja rukoilla. Meistä jokainen voi pyytää siunausta ja varjelusta eikä vain itselleen vaan kaikille maailman ihmisille, joita koskettaa hätä tai kriisi.
"Jos ihmisten hätä lakkaa koskettamasta meitä, niin me lakkaamme olematta ihmisiä."
Anssi Kela, 2015
Meistä jokainen reagoi tilanteeseen omalla tavallaan. Joku lopettaa uutisten ja median seuraamisen. Joku toinen taas tarttuu toimeen ja auttaa pyytettömästi. Jossakussa tilanne herättää pelkoa ja turvattomuutta. Jokainen reaktio on ihan yhtä oikea. Mutta jos ihmisen hätä tosiaan lakkaa koskettamasta meitä, niin voidaanko me oikeasti kutsua itseämme enää ihmisiksi? Voimmeko vain sulkea silmämme ihmisten hädältä ja olla tekemättä mitään? Minä en pystyisi siihen. Pystyisitkö sinä?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hetki

"Päivä vain ja hetki kerrallansa..." Aika katoaa johonkin. Tunnen kulkevani sumussa päivästä toiseen väsymyksen kanssa. Yritän pitää itseni kasassa ja samalla tukea muita. Työnnän omat kipuni taja-alalle ja mietin tulevaa. Mitä minä haluan ja missä näen itseni? En tiedä enkä osaa vastata. Otan esille Raamatun. Nahkaiset kannet käden alla tuo lohtua. Se lupaus, etten ole yksin kannattaa minua. Tiedän jonkun näkevän minut sellaisena kuin olen, kaikkine kipuineni ja haaveineni. Kevät, lähetyvä toukokuu, minun kärsimykseni aika.  Tiedän Hänen kuulevan pienimmänkin huokaukseni, sillä mikään ei ole Häneltä salassa. Syvennyn sanan äärelle ja mietin miten olen tähän päätynyt. Miksi en minä? Miksi emme me?  Tässä hetkessä yritän toivoa, luottaa ja rakastaa. Rakastaminen on helppoa, mutta toivo on niin hauras, ettei luottamuskaan pidä sitä pinnalla. 

Elämän polku

Päivä vain ja hetki kerrallansa. Niin sanoo tutun virren sanat. Hetkessä elämistä korostetaan paljon, mutta tietyllä tapaa ajattelen, että toisinaan on pakko katsoa myös menneeseen, jotta voi nähdä tulevaan.  Jokaisella on oma tiensä kuljettavanaan. Hyvin harvoin tie on tasainen ja suora. Tie muodostuu pienistä poluista metsän keskellä ilman opasteita, mutta välillä saa kulkea suoraa ja tasaista tiet, jolla kulkiessa näkyy pitkälle. Tielle osuu myös risteyksiä, joissa pitää valita kumpaan suuntaan kulkea. Elämän tie ei ole yksinkertainen. Kulkiessamme, emme voi murehtia tulevasta. Jos jäämme murehtimaan sitä, mitä seuraava tien risteys tuo tullessaan, unohdamme nauttia siitä mitä meillä on tässä hetkessä. Hetkessä eläminen on taito. Siihen liittyy tasapaino menneen, nykysen ja tulevan kesken. Mitä vähemmän murehtii tulevasta, voi helpommin kulkea luottavaisin mielin. Se mitä tiellämme tulee vastaan, on meille arvoitus. Emme voi aina varautua pahimpaan ja kulkea jatkuvasti...

Jaetut eväät

Kuvittele olevasi retkellä ystäväsi kanssa keskellä metsää. On evästauon aika ja otat repustasi eväät esille. Huomaat ystäväsi tutkivan reppuaan pettyneenä. Hänen eväänsä ovat jääneetkin kotiin ja kuulet hänen vatsansa kurnivan. Katselet eväitäsi mietteliäänä tiedostaen, että myös ystävälläsi on nälkä. Mitä teet? Laitatko eväät takaisin reppuun ja ehdotat, että jos palattaisiin takaisin kaupunkiin vai syötkö eväät hyvällä omalla tunnolla yksin ystäväsi katsellen vieressä? Vai jakaisitko omastasi? Raamatussa kerrotaan, kuinka pieni poika antoi omat eväänsä, 5 leipää ja 2 kalaa, Jeesukselle, joka siunasi ne ja sai siten ne riittämään kaikille. Mutta mikä sai pojan antamaan omastaan, vaikka hän tiesi, ettei 5 leipää ja 2 kalaa lähtökohtaisesti voisi mitenkään riittää ruokkimaan 5000 ihmistä. Oliko kyse uskosta siihen, että Jeesus pystyy siihen mikä on meille täysin mahdotonta vai oliko kyse siitä, että tuo lapsi näki sen, että vain omastaan jakamalla voidaan saavuttaa jotain suurta....